PORODICA IZDRŽANA KADA ZAMJENA BATERIJA KOŠTA VIŠE OD ELEKTRIČNOG AUTOMOBILA

PORODICA IZDRŽANA KADA ZAMJENA BATERIJA KOŠTA VIŠE OD ELEKTRIČNOG AUTOMOBILA

TAMNA STRANA ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA.
Batt Country

najbolja baterija za RVProdaja električnih vozila je na visokom nivou.Ali, kako je saznala jedna porodica u Sankt Peterburgu, Florida, takvi su i troškovi zamjene njihovih baterija.

Avery Siwinksi je rekla za 10 Tampa Bay da je njen polovni Ford Focus Electric iz 2014. godine značio da se može sama voziti do škole, što je obred prijelaza u predgrađu koji je poznat mnogim tinejdžerima.Njena porodica je za to izdvojila 11.000 dolara, a prvih 6 mjeseci sve je išlo dobro.
"U početku je bilo dobro", rekao je Avery Siwinski za 10 Tampa Bay.“Toliko mi se svidjelo.Bio je mali, tih i sladak.I odjednom je prestao da radi.”

Kada je vozilo počelo da joj daje upozorenje u martu, Siwinski ga je odnela u salon uz pomoć njenog dede, Reja Sivinksija.Dijagnoza nije bila dobra: bila bi potrebna zamjena baterije.Troškova?14.000 dolara, više nego što je platila za auto.Još gore, Ford je ukinuo model Focus Electric prije četiri godine, tako da baterija više nije bila dostupna.
„Ako kupujete novi, morate shvatiti da trenutno ne postoji rabljeno tržište jer proizvođači ne podržavaju automobile“, upozorio je Ray emitera.

Falling Flat
Anegdota ilustruje ozbiljan i nadolazeći problem za tržište električnih vozila.

Kada EV siđe s ceste, njegove baterije se idealno recikliraju ili preinače.Ali infrastruktura za proizvodnju i reciklažu EV baterija još uvijek ne postoji — barem izvan Kine — što pogoršava već postojeće zahtjeve za resursima potrebnim za proizvodnju baterija.Osim što su mnogo složenije za recikliranje od olovnih baterija u tradicionalnim automobilima, EV baterije su nevjerovatno teške i skupe za transport.

I da, ne može se zanemariti ni nadolazeći nedostatak litijuma.To je problem koji SAD već nastoje ublažiti, a Ministarstvo energetike najavljuje planove za izgradnju 13 novih elektrana EV baterija do 2025. godine.
Pouzdanost baterije je još jedan očigledan krivac.Tesla baterije se prilično dobro drže u smislu degradacije, ali vlasnici starijih modela drugih proizvođača nisu imali te sreće.Trenutno, savezni zakon nalaže da baterije za EV moraju imati garanciju osam godina, ili 100.000 milja - ali iako je to bolje nego ništa, bilo bi sramotno razmišljati o zamjeni motora u vozilu na plin nakon samo osam godina.


Vrijeme objave: Jul-21-2022